Εποξική ρητίνη χύτευσης– EL Greco ΥΓΡΟ ΓΥΑΛΙ αναλογίας 2/1

Περιγραφή Προϊόντος
Η εποξική ρητίνη χυτεύσεων – EL Greco ΥΓΡΟ ΓΥΑΛΙ αναλογίας 2/1 είναι μια διάφανη εποξική ρητίνη κατάλληλη για χυτεύσεις / γεμίσματα, είτε μέσα σε καλούπια σιλικόνης, είτε σε μεταλλικά /πολυεστερικά καλούπια, είτε κατευθείαν πάνω σε επιφάνειες που χρειάζονται γέμισμα (πχ κοιλότητες σε ξύλινες επιφάνειες) και παρέχει μια όμορφη, σκληρή & γυαλιστερή τελική επιφάνεια.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χυτεύσεις οποιουδήποτε πάχους σε συνδυασμό με άλλα υλικά όπως νομίσματα, ξύλα, βότσαλα,κτλ. Αυτοεπιπεδούμενη ρητίνη η οποία όταν στεγνώσει αφήνει μια εκπληκτική, ομαλή & γυαλιστερή επιφάνεια που δεν απαιτεί επιπέδωση, γυάλισμα ή περαιτέρω φινίρισμα. Εντούτοις εάν επιθυμείτε να γυαλίσετε τη ρητίνη, , για έξτρα φινίρισμα, μπορεί να γυαλιστεί με γυαλόχαρτα και γυαλιστικές αλοιφές. Ειδικά πρόσθετα μέσα στη ρητίνη συμβάλλουν στην αποβολή του παγιδευμένου αέρα μετά την ανάμειξη, συνεπώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει ανάγκη εξαφάνισης των φυσαλίδων με φλόγιστρο. Η προηγμένη σύνθεση «UV» της προσδίδει αντίσταση στο κιτρίνισμα σε σχέση με τις συμβατικές εποξικές ρητίνες, ωστόσο το προϊόν προτείνεται για κατασκευές εσωτερικού χώρου.

Βασικά χαρακτηριστικά ρητίνης

  • Πολύ λεπτόρρευστη αυτοεπιπεδούμενη εποξική ρητίνη
  • Κατάλληλη για χυτεύσεις οποιουδήποτε πάχους
  • Διαφανής και ανθεκτική στην υπεριώδη ακτινοβολία
  • Άοσμη, κατάλληλη για χρήση DIY
  • Πολύ μεγάλος χρόνος εργασιμότητας
  • Εξάγει τον παγιδευμένο αέρα
  • Σκληρή και ανθεκτική, σχεδόν μηδενική συρρίκνωση

Συνιστώμενες χρήσεις
• Παραγωγή διάφανων χυτών αντικειμένων από καλούπια (πχ καλούπια σιλικόνης κτλ) όπως για παράδειγμα αγαλματίδια, βάζα, έργα τέχνης, διακοσμητικά αντικείμενα κτλ
• Εγκλωβισμός ξύλων για κατασκευή ξύλινων επιφανειών που «επιπλέουν μέσα στη ρητίνη»
•Εγκλωβισμός αδρανών υλικών όπως πέτρες, αποξηραμένα λουλούδια κτλ για δημιουργία 3D κατασκευών κτλ
• Κατασκευή κοσμημάτων
• Συνδυάζεται με πληθώρα υλικών όπως τσιμέντο, μέταλλα, γυαλί, Plexiglass, κεραμικά για κατασκευές

Πώς να το χρησιμοποιήσετε
Η εποξική ρητίνη χυτεύσεων- EL Greco ΥΓΡΟ ΓΥΑΛΙ αναλογίας 2/1 έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι εύκολη στη χρήση ακόμα και για χρήστες με ελάχιστη/ μηδενική εμπειρία ώστε να επιτυγχάνουν ποιοτικά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό για τους χρήστες να εξοικειωθούν με τις παρακάτω πληροφορίες & να ακολουθούν σωστά τις οδηγίες, ιδίως ότι αφορά τις θερμοκρασίες εργασίας, τη ζύγιση & την ανάμιξη.Μη ικανοποιητικά αποτελέσματα οφείλονται σχεδόν πάντα σε ακατάλληλες θερμοκρασίες περιβάλλοντος ή ακατάλληλη ζύγιση ή ανάμειξη.

Πριν ξεκινήσετε …

Θερμοκρασία περιβάλλοντος
Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε περιβάλλον με θερμοκρασίες μεταξύ 15-30°C. Για βέλτιστα αποτελέσματα, συνίσταται θερμοκρασία περιβάλλοντος 20-25°C. Μην χρησιμοποιήστε τo υγρό γυαλί σε θερμοκρασίες κάτω των 15°C, γιατί το στέγνωμα θα καθυστερήσει πολύ είτε μπορεί να μην ολοκληρωθεί πλήρως με αποτέλεσμα η ρητίνη να μείνει κολλώδης.

Υγρασία
Κατά τη διάρκεια στεγνώματος υγρό γυαλί μπορεί να απορροφήσει υγρασία από τον αέρα. Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας αυτή η απορρόφηση μπορεί να επηρεάσει το φινίρισμα της επιφάνειας. Συνεπώς, αποφεύγετε να το εφαρμόζετε σε περιβάλλον με σχετική υγρασία 70% ή περισσότερο. Το φαινόμενο εντείνεται σημαντικά σε περιβάλλον χαμηλών θερμοκρασιών όπου το στέγνωμα επιβραδύνεται & αφήνει τη μή-σκληρυμένη ρητίνη εκτεθειμένη σε υγρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Προετοιμασία επιφάνειας
Τo υγρό γυαλί μπορεί να επηρεαστεί δυσμενώς από οποιαδήποτε υγρασία υπάρχει στην επιφάνεια επάνω στην οποία εφαρμόζεται. Πρέπει η επιφάνεια στην οποία το εφαρμόζεται να είναι όσο το δυνατόν πιο στεγνή και σταθερή. Ιδιαίτερα δουλεύοντας με φυσικά υλικά όπως ξύλο, φελλό ή σκυρόδεμα που περιέχουν αρκετή υγρασία. Ξυλεία που είναι είτε πρόσφατα πριονισμένη είτε προέρχεται από υγρό περιβάλλον (θαλασσόξυλα) είναι απαραίτητο να στεγνώσει καλά (αυτό μπορεί να διαρκέσει ημέρες ή εβδομάδες σε εσωτερικό χώρο) πριν τη χρήση. Αν το υλικό δεν είναι σωστά αποξηραμένο & σταθεροποιημένο μπορεί είτε να αποτρέψει το πλήρες στέγνωμα της ρητίνης είτε να θαμπώσει τη ρητίνη λόγω της υγρασίας.

Στεγανοποίηση – Απαιτείται για όλες τις πορώδεις επιφάνειες. Όταν εργάζεστε με πορώδη υποστρώματα (ξύλο, σκυρόδεμα ή κεραμικά) συνίσταται να τα σφραγίζετε πρώτα με μία στρώση εποξικού υδατοδιάλυτου ασταριού El Greco ώστε να αποτρέπεται η ανερχόμενη υγρασία. Μετά από 5 ώρες από την εφαρμογή του μπορείτε να προχωρήσετε με την χύτευση.

Ενσωμάτωση – Εγκλωβισμός αντικειμένων Οποιαδήποτε υλικά πρόκειται να ενσωματωθούν μέσα στη ρητίνη, όπως ξύλα, φύλλα κλπ. πρέπει να είναι τελείως στεγνά. Πορώδη αντικείμενα (απορροφούν ρητίνη), πρέπει πρώτα να σφραγιστούμε αστάρι & μετά να στεγνώσουν πλήρως πριν προχωρήσετε σε χύτευση.

 

Αναλογία Ανάμιξης 1/1 κατά όγκο

Το EL Greco ΥΓΡΟ ΓΥΑΛΙ αναλογίας 2/1 πρέπει να αναμιχθεί με τον εποξικό σκληρυντή(Β’ συστατικό σε αναλογία 2/1 κατά βάρος, δηλαδή 100γρ.Α’ + 50γρ. Β’. Όταν εργάζεστε με εποξικές ρητίνες, είναι απαραίτητη η τήρηση των αναλογιών ανάμιξης. Λάθος αναλογία έχει ως αποτέλεσμα μερική μόνο σκλήρυνση του συστήματος. Ποτέ μην προσθέστε παραπάνω σκληρυντή ώστε να επιταχύνετε το χρόνο της ωρίμανσης.

Οδηγίες ανάμιξης
Ζυγίστε σωστά αναλογία ρητίνης+σκληρυντή (Α’ + Β΄συστ.)σε δοχείο με επίπεδο πάτο & αναμείξτε με ξυλάκι ανάδευσης.  Aναδεύστε το μίγμα για 3 λεπτα μέχρι να γίνει εντελώς διάφανο & ομογενές, προσέχοντας να μη μείνει υλικό στα τοιχώματα & στον πάτο του δοχείο που να μην έχει ανακατευτεί. Μόλις τελειώσετε την ανάμιξη στο δοχείο, είναι
καλή πρακτική η μεταφορά του μίγματος σε ένα 2ο, καθαρό δοχείο ανάμειξης.Επαναλάβετε ανάμιξη για άλλα 3 λεπτά χρησιμοποιώντας νέο ξυλάκι ανάμιξης. Με τον τρόπο αυτό εξαλείφεται ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσετε ποσότητα ρητίνης από τον πάτο του δοχείου που δεν έχει αναμιχθεί σωστά.

Χρόνος Δουλέματος του μίγματος
Από τη στιγμή που θα αναμίξετε τη ρητίνη και τον σκληρυντή έχετε στη διάθεσή σας 2-5ώρες για να εφαρμόσετε το προϊόν. Μετά το πέρας των 4 ωρών αρχίζει & αυξάνεται το ιξώδες της ρητίνης δηλαδή γίνεται πιο παχύρρευστη, και δεν είναι εύκολη στη χρήση.

 

Χρόνος σκλήρυνσης
Το EL Greco ΥΓΡΟ ΓΥΑΛΙ αναλογίας 2/1 χρειάζεται 48 ώρες για να σκληρύνει και να μπορεί να ξεκαλουπωθεί, αν και για να φτάσει σε πλήρη σκληρότητα χρειάζεται αρκετές μέρες. Μετά από παραμονή 14 ημερών σε θερμοκρασία 23OC η σκληρότητα της ρητίνης θα είναι πλήρης.

Θερμοκρασία Περιβάλλοντος: Οι εποξικές ρητίνες είναι θερμοσκληρυνόμενες πλαστικές ύλες, που σημαίνει ότι η
σκλήρυνση τους συνδέεται με τη θερμοκρασία: η σκλήρυνση θα επιταχυνθεί με υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος και θα επιβραδυνθεί με χαμηλή θερμοκρασία. Επίσης, το ιξώδες (πόσο δλδ παχύρρευστη είναι η ρητίνη) αυξάνεται (γίνεται πιο παχύρρεσυτη) όσο η θερμοκρασία περιβάλλοντος μειώνεται και αντιστρόφως σε υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος γίνεται πιο λεπτόρρευστη.
Μαζική επίδραση: Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα ρητίνης που έχει χυτευθεί, τόσο έχει την τάση να επιταχύνετε η σκλήρυνσή της. Σε μεγάλες χυτεύσεις (μεγάλη ποσότητα ρητίνης) θα παρατηρήσετε ότι το μίγμα ζεσταίνεται αρκετά
Δοκιμές: Συνίσταται ιδιαίτερα να κάνετε μερικές δοκιμές πριν προχωρήσετε στην τελική κατασκευή ώστε να διαπιστώσετε πώς επηρρεάζεται η σκλήρυνση της ρητίνης σε σχέση με διαφορετικές παραμέτρους πχ uερμοκρασία, όγκος χύτευσης κτλ αλλά και πώς τα υλικά που εγκλωβίζετε μέσα στη ρητίνη ενδεχομένως επηρρεάζουν τη σκλήρυνση.

Παγιδευμένος αέρας – Απαιτείται θερμοπίστολο ή φλόγιστρο;Η προηγμένη τεχνολογία του EL Greco ΥΓΡΟ ΓΥΑΛΙ αναλογίας 2/1 αποβάλει τον παγιδευμένο αέρα που προκλήθηκε κατά την ανάμιξη. Η ρητίνη συνήθως εξαερώνεται μόνη της σε μεγάλο βαθμό αφήνοντας ένα όμορφο φινίρισμα χωρίς φυσαλίδες. Μετά την ανάμιξη της βάσης με τον σκληρυντή αφήστε το μείγμα να ηρεμήσει και να εξαερωθεί για 10-15 λεπτά ή και περισσότερο (μεγάλος χρόνος δουλέματος: 5 ώρες) και προχωρήστε αργότερα στη χύτευση. Αν εξακολουθείτε να βλέπετε φυσαλίδες, περάστε απαλά πάνω απ’την επιφάνεια θερμοπίστολο ή φλόγιστρο φυσικού αερίου. 

Μέτρα ασφαλείας
Εργασία σε καλά αεριζόμενο χώρο. Να φοράτε κατάλληλα προστατευτικά γάντια και προστασία ματιών κάθε φορά που ζυγίζετε/ αναμιγνύετε/ χυτεύετε τη ρητίνη. Μην αγγίζετε την επιφάνεια χωρίς γάντια μέχρι να σκληρύνει.

 

Δημιουργία καλουπιού – τοιχώματος
Η ρητίνη προορίζεται για χυτεύσεις και είναι πολύ λεπτόρρευστη επομένως αν δεν την χυτεύσουμε σε κλειστό & απόλυτα στεγανό καλούπι τότε θα «τρέξει» & θα χυθεί εκτός του σημείου που θέλουμε. Αν επιθυμούμε πχ να την εφαρμόσουμε ως μία χοντρή διάφανη στρώση πάνω σε μία επιφάνεια (πχ.ξύλινο τραπέζι, πάγκος κτλ ) πρέπει να δημιουργήσουμε περιμετρικά ένα τοίχωμα απόλυτα στεγανό για τη συγκράτηση της ρητίνης χρησιμοποιώντας χοντρό γυαλιστερό χαρτόνι μακέτας & πλαστική κολλητική ταινία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μονώσει παντού, πολύ καλά.

Χρωματίζοντας τη ρητίνη
Μπορείτε να προσθέσετε ειδικές χρωστικές μέσα στη ρητίνη ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει χρώμα.Προσθέτοντας πολύ μικρή ποσότητα χρωστικής θα επιτύχετε ένα διαφανές μίγμα (θα βλέπετε από μέσα του) που όμως θα έχει την επιθυμητή απόχρωση πχ μπλε,πράσινο, μωβ, κοκκινο, κίτρινο κτλ. Πρέπει να προσθέτετε μόνο χρωστικές που είναι συμβατές με εποξικές ρητίνες και όχι οποιαδήποτε χρωστική. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιείτε συνδυαστικά ειδικές σκόνες που φωσφορίζουν στο σκοτάδι (glow in the dark) ή και glitter σκόνες΄.

 

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜAΤΩΝ

1) Θολή ή στερεοποιημένη ρητίνη μέσα στο μπουκάλι της: Η ρητίνη έχει κρυσταλλοποιηθεί λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Μόλις αναθερμανθεί μέσα στο δοχείο της σε περίπου 50 ° C η ρητίνη θα επανέλθει σε υγρή κατάσταση

2) Δεν έχει ακόμα σκληρύνει μετά από 48 ώρες: Λάθος αναλογία ανάμιξης ή / και χαμηλή θερμοκρασία.

3) Το μείγμα ζεσταίνεται πολύ: Υψηλή θερμοκρασία στο χώρο εργασίας ή/και παρασκευάστηκε μεγάλη ποσότητα μίγματος.

4) Οι φυσαλίδες αέρα έχουν παγιδευτεί: Η ανάμιξη έγινε πάρα πολύ γρήγορα και δεν είχε χρόνο η ρητίνη να απελευθερώσει τον αέρα.

5) Το τελικό αποτέλεσμα είναι κολλώδες/λιπαρό: Το επίπεδο περιβαλλοντικής υγρασίας της επιφάνειας είναι πολύ υψηλό.

6) Η ρητίνη δεν κολλάει στα τοιχώματα της επιφάνειας στο οποίο χυτεύθηκε: Η επιφάνεια δεν είχε καθαριστεί/απολιπανθεί είτε υπήρχε επιφανειακή υγρασία

Εκπτώσεις και στην El Greco Colours!

Έως 1η Αυγούστου σε όλα τα προϊόντα παραγωγής μας έκπτωση 15%!